GALÉRIA   |   KAPCSOLAT   |   HÍREK   |   HÍRLEVÉL   |   
 
   
 
   
 
 
 
 
 
 
     
  FMK - Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
FERENCVÁROS KÖZELEBBRŐL
A Bakáts téri templom
 
Újabb izgalmas sorozattal szeretnénk ezúttal közelebbről bemutatni Ferencváros építészeti emlékeit.

Szöveg: Gönczi Ambrus és Winkelmayer Zoltán
Fotók: Mészáros Gábor

A fotókat megtekinthetik a következő oldalon:
• FERENCVÁROS KÖZELEBBRŐL – A BAKÁTS TÉRI TEMPLOM – FACEBOOK FOTÓALBUM

A Bakáts téri templom

A Bakáts téren először 1822-ben épült katolikus templom, melyet már elkészültekor is ideiglenesnek szántak. Az épület az 1838. évi árvíz során súlyosan megrongálódott, s végül 1865-ben életveszélyesnek nyilvánították és bezárták. 1866-ban Pest város közgyűlése 50 ezer forintot ajánlott meg egy új, most már állandó templom építésére. Még ebben az évben háromtagú templomépítő bizottság alakult, mely tervpályázatot hirdetett a templom építésére és adománygyűjtő munkába fogott. Az építés védnökéül Erzsébet királynét kérték fel, aki a felkérést elfogadta. Két pályázat érkezet a bizottság felhívására: Ybl Miklós román, míg Steindl Imre gótikus stílusú templomot álmodott a térre. A bizottság végül Ybl terve mellett döntött, az alapozó munka pedig 1867-ben megkezdődhetett. Az első kapavágásokat Rottenbiller Lipót főpolgármester ejtette, majd az ünnepélyes alkalmon jelen levő egybegyűltek mindegyike kiemelhetett egy darabka földet.

Az építkezés alatt a régi templomot szerszámraktárnak használták. 1872 és 1874 között a munka pénzhiány miatt szünetelt, de a főváros, valamint a vallás- és közoktatásügyi minisztérium segítségével sikerült megoldani a felmerülő gondokat. Az elkészült templomot végül 1879. április 24-én, Ferenc József és Erzsébet királyné házasságának 25. évfordulóján szentelték fel. Az esemény külön érdekessége volt, hogy a bécsi fogadalmi templom felszentelésével egy napon történt az ünnepélyes ceremónia.

A templom belső díszítése, mely 1877-ben kezdődött, a kor legkiválóbb festőművészei, szobrászai, iparművészei és iparosai – Lotz Károly, Than Mór, Fessler Leó, Strobl Alajos, Ferenczi Béni, Stornó Ferenc, Jungfer Gyula, Szász Gyula, Scholz Róbert, Thék András, Schlick Ignác – közreműködésével folyt. A mára már műemlékké nyilvánított, eklektikus neoromán stílusú, bazilika elrendezésű, háromhajós, kereszthajóval, szabályos nyolcszögű szentéllyel ellátott épület a főváros egyik legharmonikusabb templomának számít.
 
 
 
» Vissza
 
 
 
 
 
FERENCVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI
 
 
1096 Budapest, Haller utca 27.
Tel.: +36 (1) 216-1300, 476-3410
Fax: +36 (1) 218-7909
E-mail: info@fmkportal.hu
Web: www.fmkportal.hu
   
© FMK - Minden jog fenntartva